En reklamefilm for Turbo holdet hos SponZ MTB klub blev lanceret i weekenden og jeg er super glad for resultat! Optagelserne og redigeringen har taget noget længere tid end forventet, men det var bestemt ventetiden værd.
Filmen er nr. 2 film, som SponZ har fået udgivet, og denne film er målrettet deres Turbo hold.
Produktion af reklamefilm
At lave optagelser til en MTB reklamefilm er en mega fed udfordring, da både udstyr, teknik og ikke mindst ens færdigheder bliver sat på en prøve!
Hvor mange gange har du eksempelvis fløjet med drone inde i en tæt skov?! Hvor mange gange har du oplevet at en cykel skal bremse før det helt rigtige “sprøjt” af grus rammer ens objektiv eller hvor mange gange har du måske ligget i en grøftekant med mudder blot for at fange det helt rigtige øjeblik?!
Med et MTB hold som kører 20+ i gennemsnitsfart, så kræver det at ens fokus er præcis og evnen til at kunne forudse begivenhedernes, udvikling igennem kameraet, mens det udspiller sig.
På trods af muligheden for gentagelser, hvilket jeg bestemt også benyttede mig af, så er omgivelserne ikke taknemmelige at arbejde med… og dog… for det er en fornøjelse at arbejde med naturligt lys og i naturen!
En af de største udfordringer ved at lave optagelser i naturen og i særdeleshed inde i en tæt skov er, at du ikke selv styrer lyset herunder skarpt lys og skygger. Alt bevæger og på trods af planlægning, så sker der bare nogle helt naturlige forandringer konstant. Min personlige tilgang er at acceptere disse forhold og arbejde med dem – gøre dem en del af det udtryk filmen skal have.
Eksempelvis har jeg bevidst arbejdet med med lyse baggrunde for at skabe en kontrast til øvrigt indhold og samtidigt brugt dette bevidst i mine sceneskift.
En anden udfordring med at filme i naturen på denne tid af året er myg… Hvis du ikke allerede nu kan se scenariet for dig, så forestil dig at du står og filmer håndholdt – så stabilt som det nu kan lade sig gøre – og ved et tilfælde, så kan se ud af øjenkrogen, at der sidder et ukendt antal myg på dine hænder og nærmest samtidigt vælger at stikke dig!!!
Du kan ikke vifte dem væk for så kommer der rystelser, hvorfor du blot er nød til at fortsætte med opgaven, mens du forsøger at ignorer den igangværende ufrivillige blodtapning…
Se filmen og vurder selv resultatet
Den primære målgruppe for filmen er nye potentielle medlemmer, som deler den samme interesse og samtidigt være endnu mere seriøs omkring sporten. Filmen har til hensigt at skabe interesse for begge køn og aldersgruppen 16+.
Udstyr og tid
Et lidt nørde afsnit i forhold til fremstillingen af filmen. Optagelserne er sket over 2 omgange af ca. 3 timers varighed pr. gang samt en ekstra times droneoptagelser. Klipning m.m. er en længere proces og er gennemført i tæt samarbejde med SponZ.
Udgangspunktet for filmen er baseret på vores manus. Dette blev fastlagt før optagelserne påbegyndte og er opbygget på en relativ simpel måde. Jeg synes personligt om et simpelt manus, da jeg også har erfaret at der undervejs i processen er stor sandsynlighed for, at der vil ske ændringer undervejs. Eksempelvis så opstår der situationer som enten blot virker markant bedre eller det stik modsatte dvs. hvor det ikke er muligt at få en bestemt optagelse i hus da forholdene ganske enkelt ikke tillader det.
Mit valg af udstyr bliver altid valgt på forhånd inden jeg drager i felten. Jeg har i mit manus noteret hviket objektiv og kamera jeg vil benytte til de enkelte scener og dermed gøre det nemt for mig selv, når jeg står på lokationen.
Jeg havde til denne film valgt at benytte 3 kameraer:
- Cinema kamera – Canon C200 (16-35mm f\2.8 + 70-200mm f\4).
- Drone – DJI Mavic 2 Pro (ND-filter).
- Action cam – GoPro (brystmount + gorilla).
Jeg havde samtidigt fravalgt at benytte stativ til optagelserne, da jeg gerne ville udnytte det håndholdt udtryk og dermed bringe mere energi ind i filmen. Personligt synes jeg at det er lykkedes rigtig godt og havde jeg valgt at bruge et stativ, så ville resultatet blive markant anderledes og efter min mening kedeligt i sit udtryk!
At vælge stativ til eller fra er lidt efter ens temperament og måde at filme på. Jeg synes at det gør en stor forskel ved denne type optagelser dvs. hvor det er action og fart. I mit tilfælde vil jeg være mobil og have muligheden for at bevæge mig frit uafhængigt af udstyret. Der er eksempelvis flere scener, hvor jeg ganske enkelt vælger at løbe efter rytterne blot for at få det rette udtryk…
Det skal selvfølgelig nævnes, at GoPro kameraet var monteret på en lille gorillapod og at det oftest blev placeret ved specifikke positioner. Det er super effektivt på mange måder og samtidigt kan det monteres på rytteren og dermed får man et firstperson view fra hans/hendes side.,
Et andet eksempel på brugen af det er at “ofre” det ved hoppet i filmen, hvor man ser cyklen flyve henover.
Jeg var super heldig med vejret da det hold sig tørt under selve optagelserne, men dette betød i stedet at stierne var en stor støvbombe når cyklerne kom ræsende forbi. Dette betød helt konkret at jeg jævnligt var nød til at rengøre kameraet grundet støv fra cyklerne herunder i særdeleshed objektiverne.
Et godt eksempel på en situation hvor rengøringen var en nødvendighed er i forbindelse med udskridningen i svinget. Rytteren som kører i svinget vælger at bremse og dermed få alt gruset og jorden til at flyve direkte ind i hoved på mig og kameraet… Det siger sig selv at der er risiko for skader i sådanne situationer og dette skal man tage højde for!
Det hele lykkedes og det skyldes dels et fantastisk samarbejde med hele mandskabet og dels en god planlægning og en kæmpe indsats fra alle.
Tak til SponZ MTB klub og i særdeleshed til Turbo holdet og Rasmus Dahl Jensen.