Klokken er ca. 19.30, det er mørkt og pludselig bliver Akutberedskabet aktiveret – Den første melding tyder på, at der er sprunget en bombe i City 2 og at der er flere tilskadekomne inkl. gidsler… City 2 er under belejring!
Heldigvis er det en beredskabsøvelse hvor det handler om at afprøve fagligheden, samarbejdet og ikke mindst hele den strategiske indsats og koordinering af sådanne situationer. Øvelsen er kæmpe stor og sker i samarbejde mellem Politiet, Akutberedskabet, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen samt City 2.
Min opgave var at fotografere og dokumentere øvelsen til lands og i luften – den sidste del krævede en særlig tilladelse ift. at kunne flyve indenfor i en beredskabszone hvilket ekstremt sjældent bliver givet, hvorfor billedet af behandlingsområdet ved City 2 er unikt og kun findes i dette eksemplar – Bemærk Region Hovedstadens nye mobile behandslingsplads med plads til at kunne behandle 40 patienter på samme tid i venstre side af billedet.
Brandvæsnet var de første der ankom til City 2, men desværre bliver de nedkæmpet af nogle terrorister, som efterfølgende stikker af – situationen ser skidt ud, der er gået brand i City 2 og dele af bygningen er allerede styrtet sammen! Heldigvis møder Politiet talstærkt op kort tid efter – De sikrer i første omgang brandmændende, som er blevet skudt, og efterfølgende går de i aktion med henblik på at redde gidslerne og sikre området således, at akutberedskabet kan blive indsat og dermed slukke ilden og behandle tilskadekomne.
At fotografere beredskabet i aktion er krævende på alle måder! Det er ikke muligt at planlægge forud, du kender ikke forholdene på forhånd, hvorfor alle erfaringer fra tidligere opgaver hos Politiet og beredskabet spiller ind i forhold til bevægelse, handlinger og placeringer. Endvidere skal jeg konstant have styr på mit udstyr og de indstillinger jeg benytter i forhold til fotografering. Dernæst skal jeg både aflæse lyset og hastigheden på begivenhederne samt forudse hvad der skal til og ske… ingen krystalkugle er stor nok til den opgave.
Jeg løb, gik og kravlede lidt over 14 km ifm. denne øvelse – med andre ord, så stiller det høje krav til udstyret og fysikken samt egen sikkerhed!
Jeg valgte bevidst af fotografere primært med kameraet, da droneflyvning stiller nogle andre krav og under disse forhold er lyset og sikkerheden ens værste modstander. Jeg var samtidigt ikke den eneste i luften, hvilket betød at jeg havde en direkte linje til en helikopterpilot samt andre dronefører og dermed sikre at luftrummet var sikkert for alle parter. Sikkerheden for droneflyvning er ikke noget man går på kompromis med uanset hvem man flyver for eller hvor man flyver henne.
Hvordan er reglerne for droneflyvning ved uheldsteder – Reglerne for droneflyvning ved uheldsteder er heldigvis ikke til at tage fejl af – Der er en flyveforbudszone i en radius af 150m fra skadestedet og dette er dels for at beskytte beredskabet på jorden og dels for at sikre at der ikke bliver filmet eller taget billeder af tilskadekomne eller beviser, som ikke skal offentliggøres.
Øvelsen sluttede for mit vedkommende efter midnat hvor den sidste melding var at City 2 var under Politiets kontrol og at Akutberedskabet behandlede tilskadekomne. En succesfuld øvelse, som blot endnu engang viser hvor dygtige vores beredskab er!
En særlig tak til Københavns Vestegns Politi for et helt fantastisk godt samarbejde. #kbhv #politi #akutberedskabet #akut #drone #fotodokumentation #fotograf #Falkenbergthomsen